50 troeven voor het Oosterdok

Nieuws - 13 maart 2013

Arcam organiseerde met DRO een workshop over de openbare ruimte van het Oosterdok. Wat is er mis?

Observatie: als je het hele rondje loopt blijken er heel veel plekken te zijn met schitterend uitzicht over het water naar een veelbelovende overkant. Waar je ook staat, aan de overkant is of lijkt het mooier dan waar je bent. Vanaf de OBA (bibliotheek) kijk je richting oude stad, prachtig, maar op die kade zelf is eigenlijk nog niks. Vanaf de Prins Hendrikkade zie je het front waar de bibliotheek onderdeel van is – daar gebeurt het allemaal, denk je. In de verte glinstert uitnodigend het muziektheater aan het IJ. Maar zie daar maar eens te komen. Kortom, het gras is altijd groener aan de overkant…

De vergelijking met Stockholm dringt zich op. Ook daar water alomtegenwoordig. Ook daar lonkend perspectief, fraai decor. Maar daar is de plek waar je bent ook aantrekkelijk. Ondanks het achter je langs razende verkeer, ondanks lastige plekken als het dubbeldeks verkeersplein Slussen. Het o zo voor de hand liggende pendelbootje dat verschillende attracties met elkaar verbindt vaart al in Stockholm. Waarom in het Oosterdok nog niet? Breng toeristen op een relaxte manier van het station, maar vooral ook van de cruise terminal naar het Scheepvaartmuseum, naar Nemo, naar de historische binnenstad.

De opdracht van de workshop luidde: stel, je hebt 50 miljoen te besteden (stel, het is hypothetisch hoor). Mijn oplossing: steek dat niet in een groot project zoals de aanpassing van de infrastructuur of zo. Maak liever 50 kleine fijne projecten, samen met betrokkenen, ondernemers, bewoners, de bibliotheek, NS en het Scheepvaartmuseum.

50 projecten voor de publieke ruimte van het Oosterdok met een korte ontwikkeltijd en zichtbaar resultaat. Zodat die plekken met fantastisch uitzicht over het water zelf ook fantastisch zijn.

TERUG

DELEN

Uw reactie plaatsen: