Mooi Nederland 2.0?

Nieuws - 30 januari 2012

Een mooi initiatief van D66, Groen Links en PvdA, om tegen de voorstellen van het vorige kabinet een wetsvoorstel te formuleren ter behoud en versterking van natuur en landschap. Mooi Nederland heet die initiatiefwet. Onder het kopje ‘Afstemming met Ruimtelijk Beleid’ wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat natuur en landschap samenkomen in één wettelijk kader. Prima.
Maar wat valt op – wat schittert door afwezigheid? De stad. Mag de stad ontbreken in een initiatiefwet die Mooi Nederland heet? Zijn steden niet mooi, of kunnen de steden zichzelf wel redden?

Zo is het niet. De naam van de initiatiefwet is geleend van een project van het voormalige ministerie van VROM. Het was bedoeld om plannen te stimuleren die Nederland mooier maken. Maar dan integraal: niet alleen landschap en natuur, maar ook de steden en de infrastructuur. Niet alleen beschermen maar ook structureel verbeteren.
Want landschap en natuur blijven alleen gaaf als de infrastructuur beheerst wordt en we de steden zo mooi maken dat het aantrekkelijk is er te zijn, te wonen, te werken en te recreëren.
Kortom D66, Groen Links en PvdA, kijk nog eens goed naar het originele Mooi Nederland project van VROM, de naamgever van jullie initiatiefwet, en bedenk: de steden horen erbij; zonder mooie steden gaat het niet lukken in Nederland.

Het Mooi Nederland-project van mdbstedenbouw voor Rotterdam Alexander.

TERUG

DELEN

Uw reactie plaatsen: