Terug naar de binnenstad

Blog - 5 maart 2017

De Architect van februari staat in het teken van retail. Deze wereld is onderhevig aan ingrijpende veranderingen. Matthijs de Boer belicht de stedelijke kant en ziet door de internetontwikkeling een kleinschalige functiemix ontstaan die is afgestemd op de drijfveren van ontmoeting, producten, ideeën en cultuur.

Retail in de mix, de Architect februari 2017
Tot voor kort waren in onze historische binnensteden de wetten van de retail oppermachtig. Door de opkomst van internet en de verschuiving in winkelvoorkeuren hebben de steden nu echter te kampen met winkelleegstand. Het winkelen krijgt een andere insteek en wordt onderdeel van een mix van stedelijke programma's, afgestemd op drijfveren van ontmoeting met mensen, producten, ideeën en cultuur. Hoe ziet deze kleinschalige functiemix eruit? Wat betekent het voor de stad?

Eem incident van enkele jaren geleden. In middelgrote stad A wil zich een winkel vestigen van een Amerikaanse computerfabrikant, een zogenaamde 'Premium Reseller'. Het verbouwingsplan van het monumentale pand aan de winkelpromenade wordt door de Welstands- en monumentencommissie afgewezen: een te grote inbreuk op het monument een een onduidelijke relatie van de voorgestelde winkelpui met de structuur van het gebouw. Paniek bij de opdrachtgever en architect, want de strakke richtlijnen van het moederbedrijf eisen minimaal 9.15 strekkende meters glazen etalagepui. Vervolgens paniek bij het gemeentebestuur wanneer deze reseller dreigt zich terug te trekken.

Tot voor kort golden in onze historische binnensteden de wetten van de 'retail'. Zelfs monumenten die in hoge mate de aantrekkingskracht van die binnensteden bepalen moesten wijken voor het dogma van het continue winkelfront. Wonen boven winkels was goeddeels uitgebannen - de opgangen (voordeur, trappenhuis) namen te veel kostbare meters in beslag. Die drie vierkante meter trap leverde als winkelruimte meer huur op dan de honderd vierkante meter grote woning erboven. En wie wilde er trouwens wonen in zo'n winkelstraat? De verdiepingen boven de winkels konden beter leegstaan. Stadscentra waren winkelcentra geworden, ook in perceptie en beleid van gemeentebesturen. De bestemmingsplannen, het verkeersregime, de parkeernormen en -tarieven, de inrichting van straten en pleinen, alles gericht op het optimaal functioneren van de winkels en op de belangen van de vastgoedbeleggers.

Lees hier het hele artikel in de Architect (of zie bijgevoegde beelden) of meer over onze aanpak voor binnesteden en winkelstraten

TERUG

DELEN

GregorySeacy plaatste deze reactie om 06 april, 2023

Thanks a lot! A good amount of stuff! college essay music https://quality-essays.com how to write a paragraph essay https://essaywritingserviceahrefs.com

Uw reactie plaatsen: