Woonbuurt de Tuinen, Plantage de Sniep Diemen

De Tuinen is een woonbuurt in Plantage Diemen de Sniep. Lange lijnen en royale groene plekken maken verbindingen naar het landschap en trekken het landschap in de wijk. De eerste fase van Plantage de Sniep is inmiddels opgeleverd. 88 Woningen vormen een nieuwe buurt met een buurtpark als entree en belangrijkste ontmoetingsruimte in de woonwijk in aanbouw. Het Pallisanderpark is een multifunctioneel park dat het hart vormt van de buurten in het middendeel van de Plantage de Sniep.

Het park legt een relatie met het landschap en geeft een oplossing voor de achterkanten van de toekomstige herenhuizen aan de zuidzijde van het park. De nabijgelegen school kan het park gebruiken voor activiteiten die niet passen op het stenige schoolplein. Aan de noordzijde liggen de twee-onder-een kapwoningen aan het park.

Het concept speelt in op de gerende lijnen van de bebouwing rond het park. Het park loopt iets taps toe richting het landschap. Maar door de richting van de herenhuizen over te nemen in een lijn voor de speelpromenade aan de noordzijde en de richting van de twee-onder-een kapwoningen te gebruiken voor het maken van een groene afscherming, ontstaat een middengebied dat zich opent naar het landschap. Een vista van gras, geschikt voor verschillende doeleinden: zonnebaden, een balletje trappen, badmintonnen en tikkertje spelen. Het is een groene speelplek waar kinderen uitgedaagd worden zelf invulling te geven aan hun spel.

TERUG

DELEN

Specs

  • Programma: woonbuurt met 88 woningen en een buurtpark, tramplein, woonstraten
  • Datum: 2010
  • Partners: OD205 architectuur, Steenhuis Bukman architecten, Advin, Bouwfonds
  • Opdrachtgever: Gemeente Diemen

Werkvelden

Inrichting openbare ruimteBruggenStratenParkenPleinen

Team

ir. Marloes Boutkan,  ir. Matthijs de Boer,  ir. Anneloes Blankendaal,  ir. Monique Urselmann,  ir. Gerben Booltink

Keywords

woonbuurttuinen