Binnen in de stad, ontwerp en gebruik van publieke interieurs

Wat is de grens tussen publiek en privé domein in grote steden? Ofwel: hoe ziet het binnenste van de stad eruit? Een boek over interacties tussen buiten en binnen, de nuances tussen openbaar en privé, de overgangszones, het informele en onverwachte, de routes en ontmoetingsplekken.

Zonder dat we het weten, lopen we dagelijks door 'publieke interieurs'. Denk aan een stationshal, winkelgalerij, bibliotheeklounge of de lobby van een schouwburg. Maar ook een school of stadhuis valt binnen de definitie. Want: het zijn strikt genomen geen openbare ruimten, maar zo gebruiken we ze wel. We schuilen er voor de regen, ontmoeten er anderen, gebruiken de doorgang naar een andere plek of nemen er even een pauze. Stedenbouwkundige Matthijs de Boer onderzocht dit grensgebied tussen buiten en binnen, tussen publiek en privé. Het resultaat is een rijk geïllustreerd boek met analyses en beschouwingen van vaak vergeten plekken. Wat is hun rol in het stedelijke weefsel? En welke nieuwe openbare interieurs zijn denkbaar, passend bij de maatschappelijke ontwikkelingen? In Binnen in de Stad worden de rijke historie en kansrijke programma’s voor publieke interieurs van de toekomst onder de loep genomen.

Uitgever Trancity * Valiz, Ontwerp L5 communicatie. Mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Multi Vastgoed en de EFL Stichting. 
176 blz; paperback met flappen; staand; 20 x 24 cm; NED; oktober 2012; ISBN 978-90-78088-64-6

TERUG

DELEN

Specs

  • Programma: boekpublicatie
  • Datum: 2012
  • Partners: Simon Francke, L5 Mart Hulspas
  • Opdrachtgever: Trancity*Valiz, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Multivastgoed, EFL Stichting

Werkvelden

PublicatiesOnderzoek en onderwijsRuimtelijke visies

Team

ir. Matthijs de Boer,  ir. Astrid Kockelkoren,  ir. Marloes Boutkan,  ir. Monique Urselmann

Keywords

publiek interieurontmoetingsplekpubliek domeinbinnenbuiteninformele route

Downloads

03 Mdbs 20X26 PR04 8 04 Mdbs 20X26 PR04 39 06 Mdbs 20X26 PR04 55 01 Mdbs Omslag Nieuwsbrief